قالب پلاستیکی بتن

قالب پلاستیکی
قالب های پلاستیکی بتن چندین سال است در کشورهای پیشرفته در حال استفاده است و مزایای بیشماری دارد.
در حال حاضر این قالب ها در ایران تولید و بفروش می رسند و در بسیاری از ساختمان ها در حال رواج یافتن هستند.

پلیمرهای مختلفی در صنعت در حال استفاده هستند که به همه آنها به صورت عام پلاستیک گفته می شود.
شرکت GEOPLAST با مهارت مهندسی و مواد به قالبهایی برای ساختمان طراحی کرده که از سال ۲۰۰۳ در صنعت ساختمان در حال استفاده است.
این قالب ها از پلیمر ABS ساخته می شوند. (همان پلیمری که برای ساخت داشبورد ماشین استفاده می شود)

مزایای قالب پلاستیکی بتن :
۱- سبک هستند:
هر متر مربع قالب پلاستیکی بتن حدود ۱۵ کیلوگرم است و بزرگترین قالب مورد استفاده در این سیستم ۱۱ کیلوگرم وزن دارد .
شما مقایسه کنید با قالب فلزی مورد استفاده در ایران که هر متر مربع قالب فلزی بتن حدود ۴۰ کیلوگرم وزن دارد و بزرگترین قالب فلزی بتن حدود ۲۰ کیلوگرم وزن دارد.
هرچه وزن قالب ها کمتر باشد، جابجایی و سرعت کار بیشتر می شود و ایمنی کارگران افزایش می یابد.
هچنین زمان جابجایی قالب ها برای بردن به محل کارگاه می توان تعداد بیشتری قالب پلاستیکی بتن نسبت به قالب فلزی توسط وانت نیسان یا خاور جابجا کرد و هزینه کمتری پرداخت.
۲- سریع و دقیق هستند
ساخت قالب پلاستیکی بتن نسبت به قالب فلزی سریعتر است، دلیل آن اینست که برای ساخت قالب فلزی بتن ابتدا ورق ها برش خورده و سپس در دستگاه خم ورق لبه های آن خم می شود، سپس تسمه های قالب توسط جوشکاران جوشکاری شده و پلیسه گیری می شود ، سپس به واحد رنگ آمیزی رفته و تمام قالب ها رنگ کوره ای میشود.
اما برای ساخت قالب پلاستیکی بتن فقط از دستگاه تزریق ABS استفاده می شود و تسط قالب مهندسی شده ای که در دستگاه تزریق قرار داده می شود ، تمام قالبها بصورت یک مرحله ای و با ابعاد دقیق ساخته می شود.
بنابرین ابعاد قالبهای پلاستیکی بتن بسیار دقیق تر از ابعاد قالب های فلزی بتن است.
۳- عدم نیاز به رسیدگی
قالب های فلزی بتن در زمان انبار کردن باید روغن مالی کرده و در جای خشک نگهداری شوند تا دچار پوسیدگی نشوند.
اما قالب های پلاستیکی بتن به روغن مالی نیازی ندارند و رطوبت و باران تاثیر مخربی روی این پلیمر ندارد.
۴- بسیار مقاوم
پلیمر ABS در مقابل ضربه و سایش بسیار مقاوم است ( به همین دلیل برای ساخت داشبورد خودرو از این پلیم استفاده می شود که در مقابل ضربه و تصادفات با دوام باشد)
قالب پلاستیکی بتن به تنهایی تا ۶ متر ارتفاع و فشار ۸۰ کیلو نیوتن در متر مربع مقاوم است
از این قالب ها می توان در هر دو هوای گرم و سرد استفاده کرد، معمولا قالبهای فلزی در هوای گرم بسیار داغ شده و کار کردن با آن ها سخت است.
طبق تجربه چندین ساله شرکت تولید کننده، اگر از قالبها در شرایط صحیح استفاده شود می توان بیش از ۱۰۰ مرتبه بدون مشکل از این قالب ها استفاده کرد.
۵- مدولار هستند
قالب پلاستیکی بتن همانند قالب فلزی بصورت مدولار است ، البته ابعاد قالب پلاستیکی با قالب فلزی متفاوت است که در ادامه توضیح داده می شود.
مدولار بودن یعنی یک سری قالب با ابعاد استاندارد ساخته می شود که در تمام پروژه ها با هر ابعادی بتوان با کنار هم قرار دادن قالبها به راحتی بتن ریزی را انجام داد، برای مدولار بودن باید قالب ها به نحوی ساخته شوند که دارای چفت و بست مشترک باشند
۶- بتن به قالب نمی چسبد
یکی از مشکلات قالب های فلزی، چسبندگی بتن است که برای رفع این موضوع به سطح قالب فلزی روغن مالیده می شود.
اما بتن به قالب پلاستیکی نمی چسبد و به راحتی می توان قالبها را باز کرد، البته اگر چسبندگی کمی باشد به راحتی می توان با فشار آب سطح قالب را تمیز کرد.
نکته: طبق تجربه خودم ( حسام الدین کریمی) اگر از موادی مثل ژل میکروسیلیس در بتن استفاده کنید باعث می شود که چسبندگی بتن به قالب بیشتر شود و بهتر است در این مواقع مقداری روغن به قالبهای پلاستیکی زده شود

جنس قالب پلاستیکی بتن از چیست ؟

قالب های پلاستیکی بتن از پلیمر ABS ساخته می شوند.
پلیمر (ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene یا آکریلونیتریل بوتادین استایرن یکی از مشهورترین و پرکابردترین پلیمر ها بعد از پلی اتیلن، پلی پروپیلن و پی وی سی در صنعت است و به مقاوم بودن در برابر ضربه شهرت دارد.
از -۲۰ درجه تا +۸۰ درجه دما به راحتی کارکرد خودش رو حفظ می کنه و در دماهای پایین ترد و شکننده نمی شود.
این ویژگی باعث شده بتوان از این پلیمر در محیط خشن کارگاه ساختمانی به عنوان قالب بتن استفاده کرد.
قالب های پلاستیکی بتن سطح کاملا صاف و محکم و غیر متخلخل دارند و برای اجرای بتن اکسپوز عالی هستند.
تمام پانل های قالب پلاستیکی به روش تزریق تولید می شوند و دارای ابعاد دقیق و هم اندازه هستند و مقدار پلیمر مصرفی هم کاملا یکسان به صورت مهندسی شده مصرف میشود.
این قالب ها قالب بازیافت هستند، یعنی در صورتی که قالب پلاستیکی بتن در هنگام کار خرد شود، می توان تکه های خرد شده را فروخت و دوباره بازیافت شوند.
طبق پرس و جویی که من (حسام الدین کریمی)در ایران کردم ، معمولا شرکتهایی خریدار تکه های خرد شده یا برش خورده قالب ها هستند که با قیمتی حدود ۳۰ درصد قیمت تمام شده قالب خریداری می کنند.
اهرم قالب پلاستیکی بتن
برای چفت و بست قالب های پلاستیکی بتن، از اهرم های مخصوصی استفاده می شود که کار را بسیار راحت و آسان کرده است.
این اهرم ها از پلیمر مقاومی به نام PA66 ساخته می شوند که به صورت عام در ایران به این پلیمر “نایلون” گفته می شود.
اهرم ها بر خلاف پین و گوه ، به چکش نیاز ندارند و به راحتی با چرخش درون قالب قفل می شوند. معمولا موقع بستن قالب های فلزی صداهای زیادی از چکش کاری شنیده می شود که باعث آزار همسایه ها می شود و معمولا در ساعاتی از روز به خاطر این صداها شما نمی توانید کار اجرایی را انجام دهید.
استحکام هر سیستم قالب بندی به چفت و بست آن بستگی دارد، اهرم های قالب پلاستیکی بتن تا ۱.۲ تن نیروی کششی را تحمل می کنند که بسیار عالیست.
طبق تجربه خودم(حسام الدین کریمی) این اهرم ها بسیار راحت و محکم قفل می شوند و قابل اطمینان هستند ، البته در ایران دو مدلش رو من دیدم که یک مدل این اهرم ها با رنگ قرمز کمرنگ بودن که کمی نرم هستند و شکنندگی بیشتری دارند ولی رنگ قرمز پر رنگش خشک تر بوده و مقاومت بسیار خوبی داشتند.
چرا اهرم ها قرمز هستند؟
رنگ قرمز اهرم ها با رنگ سیاه قالب پلاستیکی بتن در تضاد کامل است و شما به عنوان ناظر یا مجری به راحتی می توانید بررسی نمایید که آیا تمام قالب ها چفت و بست شده اند یا خیر.

قالب پلاستیکی دیوار بتنی

قالب پلاستیکی بتن طوری طراحی شده که یک نفر به راحتی بدون نیاز به کمک بتواند قالب را جابجا و نصب کند.
بزرگترین پانل قالب پلاستیکی بتن که برای دیوار استفاده می شود ابعاد ۱۲۰ در ۶۰ سانتیمتر دارد که این پانل با وزنی حدود ۱۱ کیلوگرم به راحتی توسط یک نفر قابل جابجاییست.
(مقایسه شود با قالب فلزی بتن که بزرگترین پانل آن ابعاد ۱۰۰ در ۵۰ سانتیمتر است و وزنی حدود ۲۰ کیلوگرم دارد)
قالب های مورد استفاده برای دیوار با ابعاد مختلفی ساخته شده است که تمام قالبها یک وجه آنها فقط ۶۰ سانتیمتر است و وجه دیگر متغییر است.
از این قالبها می توان برای دور فونداسیون نواری، فونداسیون گسترده، دیوار برشی، دیوار محوطه،زیر سقف دال بتنی ، منهول ، استخر و … استفاده کرد.
کار کردن با این قالبها مانند قالب فلزی بسیار راحت است و یک فرد غیر ماهر هم در چند دقیقه می توانید روش بستن قالبها رو یاد بگیرد.


می توان برای اجرای قالب بندی دیوار، بخشهایی از آن را روی زمین به هم متصل کرد و سپس رو کار قرار داد.
وزن سبک قالب کمک می کند برای مونتاژ و باز کردن قالب ها، چند تا چند تا با هم باز و جابجا کرد.

قالب بندی دیوار بتنی با قالب پلاستیکی
قالب های پلاستیکی به راحتی کنار هم قرار می گیرند و توسط اهرم های قرمز به هم چفت و بست می شوند
قالب های روبرو به هم دیوار برشی دو طرفه رو همانند قالب فلزی توسط بولت و مهره خروسکی به هم متصل می کنیم.
در قالب پلاستیکی بتن از بولت های استاندارد قالب فلزی که قطری بین ۱۵ تا ۱۷ میلیمتر دارند استفاده می شود ،و برای مهره هم می توان از همان مهره های خروسکی مورد استفاده در قالب فلزی استفاده کرد

نحوه کنار هم قرار دادن پانل های بزرگ در زیر نشان داده شده است و تا سه عدد می توان روی هم قرار داد که به ارتفاع ۳.۶۰ می رسد.
پانل ها را می توان بصورت عمودی یا افقی کنار هم یا روی هم قرار داد.

نحوه قالب بندی کنج دیوار با قالب پلاستیکی بتن

برای قالب کنج دیوار در این سیستم دو پانل کنج داخلی و کنج خارجی داریم.
کنج خارجی در قسمت بیرون و کنج داخلی در قسمت داخل قرار می گیرد. در کنار کنج ها از پانل های کوچک استفاده می کنیم تا متناسب با قالب روبرویش باشد و بتوان بولت ها رد کرد.
در این جا انواع حالت هایی که می توان دیوار را قالب بندی کرد نشان داده ام. با توجه به ضخامت دیوار که از ۱۰ سانتیمتر شروع می شود، از قالب های متفاوتی استفاده می کنیم .
توجه : منظور از INT پانل کنج داخلی می باشد و منظور از EXT پانل کنج بیرون می باشد

نحوه قالب بندی دیوار متقاطع با قالب پلاستیکی

قالب بندی دیوار های متقاطع با قالب پلاستیکی بسیار راحت است و می توان انواع ضخامت ها را با ترکیت کنج داخل و پانل های کوچکتر اجرا کرد.
منظور از INT پانل کنج داخلی می باشد.


پانل ابتدا و انتهای دیوار سیستم قالب پلاستیکی
دو پانل زیر برای ابتدا و انتهای دیوار استفاده می شوند.
همچنین کاربرد دیگر این دو قالب برای دیوار برشی هایی است که ستونهای آن در دوسمت بیرون زدگی دارد.
پانل شماره یک به اسم CL 20-25-30 است و برای ضخامت های ۲۰ و ۲۵ و ۳۰ سانتیمتر کاربرد دارد.
پانل شماره دو به اسم CL 35-40-45 است و برای ضخامت های ۳۵ و ۴۰ و ۴۵ سانتیمتر کاربرد دارد.

قالب پلاستیکی ستون بتنی
برای قالب بندی ستون بتنی با قالب پلاستیکی، از ۳ پانل بسیار جالب استفاده می شود.
با این ۳ پانل می توان هر نوع ستون مربع یا مستطیل شکلی رو قالب بندی کرد.
همچنین می توانیم این پانل های ستونی رو با پانل های دیوار که قبلا شرح داده شد ترکیب کرد و هر شکل ستونی مانند ستون های کتابی و L شکل رو اجرا کرد.
طبق تجربه خودم (حسام الدین کریمی) پانل های ستونی خیلی خوب بودند و بسیار مستحکم هستند و می توان به راحتی تا ارتفاع ۴.۲۰ متر را بتن ریزی کرد بدون اینکه قالب ها شکم کنند. همچنین به دلیل وزن کم پانل ها، می توان برای باز کردن قالب ستون ها فقط اهرم های دو سمت ستون رو باز کرد و کل قالب ستون رو دو نیم کرد و به راحتی جابجا کرد چون وزن هر نیمه بیشتر از ۸۰ کیلوگرم نخواهد شد.

قالب های ستونی دارای سوراخ های مختلفی با توجه به ابعاد ستون هستند، با توجه به ابعاد ستون خود ابتدا درپوش سوراخ قالبها را برداشته و با اهرم قرمز به قالب بعدی متصل می کنیم.
با این روش می توان ابعاد مختلف ستون را قالب بندی کرد.
برای ابعاد بزرگ بهتر است از بولت و مهره استفاده کرد که فشار بتن باعث شکم کردن قالب نشود.
در قالب بندی با قالب فلزی معمولا برای ستون ها از یوغ (قید) استفاده می کنند که در اینجا کاربرد چندانی ندارد و می توان از پشت بندها و بولت استفاده کرد.

یکی از خوبیهای جای بولت قالب پلاستیکی ستون این است که به هر ابعادی سوراخ خاصی تعبیه شده که بتوان در اندازه های مختلف ستون سوراخ بولت ها روبروی هم قرار بگیرند و بتوان بولت را اجرا کرد.
بر خلاف قالب بندی فلزی که اگر از قالبهای متغییر برای ستون استفاده کنیم دیگر امکان اجرای بولت نخواهیم داشت، چون سوراخ های بولت روبروی هم قرار نمیگرد و باید حتما از قید استفاده کنیم.


وقتی ابعاد ستون های بتنی بزرگتر از ۱ متر باشد، می توان قالب های پلاستیکی ستونی رو با قالب های پلاستیکی دیوار ترکیب کرد و ابعاد بزرگ را اجرا کرد.
دیدگاهتان را بنویسید